Et mere bæredygtigt garnvalg?

Indlægget er ikke sponsoreret

God torsdag, venner.
Jeg håber virkelig, at I har jer en god uge. I er vel også en del, som kan se frem til efterårsferien lige om hjørnet? Heldige jer, som kan i hvert fald! I min optik, så er den slags uger jo helt perfekte til ét, stort strikkemaraton, haha! What have I become?..

Men før man kan strikke, så skal man jo have grejet. Og ikke mindst: noget at strikke af, garn. Og uden at jeg skal påstå, at jeg ved meget om garn (guderne ved, at jeg kun lige har påbegyndt min rejse), så er jeg alligevel nået dertil, hvor jeg sætter krav. For ligesom med alt andet produceret, så er der også forskel på garn. Både i forhold til kvalitet, priser og ikke mindst bæredygtighed.

Jeg ville egentlig ha’ udgivet indlægget i går formiddags, men jeg syntes ikke rigtigt, at det passede sig? Eller måske gjorde det? Og så var jeg bare bange for at deltage i debatten. Det sidste er nok sandheden. Så jeg slettede indlægget igen, for at finde på noget ‘sjovere’ at udgive. Men så i går eftermiddags. Da så jeg story på story ovre på instagram, som tog emnet op. Bevidsthed (også) omkring garn. Både hos @strikkehjoernetmariager, @laekebagger og @rockpaperdresses gik den på garn og igen, et bedre valg.

Så jeg er lidt mere modig i dag. Og heldigvis. For med det stadigvæk stigende antal strikkere, og deraf det stigende salg af garn, så må vi nok se i øjnene, at de bæredygtige løsninger er både prisen og tiden værd.

Maria, powerkvinden bag Strikkehjørnet i Mariager (min mandags-strikkecafé-pusher), sagde også noget i sin story. Om dyrene, som et led i produktionen af garn. Om at vi tit glemmer, at der også er et ægte, levende dyr bag, som også skal have det godt. Og den ramte mig altså lige midt i samvittigheden. Av! Et dyr.

Jeg synes tit at begreber som ‘bæredygtighed’ og ‘velfærd’ bliver til en slags summen. Noget vi siger, fordi det er det man siger lige i tiden. Noget man går op i. Men at glo Marias kæle-ko i de store, brune øjne mens hun fortæller om dyrene bag. Prøv igen WSPA! Den gik rent ind.

Jeg viste jer i mandags, på insta, at jeg selv har købt stort ind i garn. Intet mindre end 16 nøgler, som (forhåbentlig uden spild) skal blive til en stribet, lang kjole. Og jeg skal være helt ærligt at indrømme, at jeg ikke tænkte to sekunder over, om det var/er bæredygtigt produceret. Den pinlige sandhed. Jeg så godt, at der stod ord som ‘organic’ og ‘bæredygtig’ da jeg købte det, men jeg tænkte-tænke ikke over det.

Det gjorde jeg først, da jeg, til et andet indlæg, var inde og læse om garnet. Det er fra KAOS YARN. Og pia, kvinden bag garnet, har skrevet om hendes take på et mere bæredygtigt garn HER. Det læste jeg. Og jeg forstod lige med det samme, hvorfor K-Y tager afstand til metoder som ‘mulesing’. Hvis I ikke ved, hvad det går ud på, så helt kort: Fåret får (u-bedøvet!) skåret hud af omkring tarmåbningen. Når vi taler om dyret bag..

Så ja, selvom jeg ikke aktivt valgte det mere bæredygtige garn til, så er jeg så glad for nu at vide, at jeg har støttet en mere bæredygtig producent. Og det kommer jeg, helt bevidst og aktivt, til at gøre fremover også. Også selvom prisen tit er derefter. For selvom det er dyrt at passe på verden, så er det også dyrt at lade være. Forskellen er vel bare, hvem der betaler?

Er I typerne, som går op i hele produktions-delen? Og i så fald: hvem skal man følge på instagram, som sætter fokus på bæredygtigt garn?

(Visited 45 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *