Ægteskab. Men hvad betyder det?

God weekend, Venner<3
Long time, no blogging.

Men i dag! I dag tager vi hul på småkagerne. Det handler om noget af det fineste, vi kan: det med at være nogens. Eller rettere: gerne at vil være nogens.

En tilfældig aften, køkken-samtale:
Daniel: Ved du hvad, mul?
Mig: Måske, hvad så?
Daniel: Jeg er sku egentlig ret glad for dig.
Mig: Det var dælme da heldigt, for du skal ingen steder.
Daniel: Skal jeg ikke?
Mig: Niks. Ja eller.. Jo kun hvis du vil.
Daniel: Amen.. (tænke, tænke).. så bliver jeg her sku.
(#SådanSkalDetHellerIkkeVære, med et glimt i øjet)

Det kunne jo lyde af casual commitment, men som med så meget andet, så siger vi det i virkeligheden bare allerbedst, når vi ikke siger det. Mellem linjerne. Hinandens. Vi har ingen ringe delt på det. Ingen papirer underskrevet. Endnu. Men jeg er begyndt at tænke lidt mere over det med ægteskab. At sige det så eksplicit, som man jo faktisk kan. Er det noget vi skal? Har vi lyst? Spørgsmål, som har ledt mig videre til Google. Fordi helt ærligt (trods en barnedrøm om at blive gift), så havde jeg egentlig ikke et ægte begreb om, hvad der faktisk ligger i at sige det endelige ja?

Kun vage betegnelser, såsom samhørighed, nu også på papir. Og 500 kr. at betale på borger, hvis man vil hvert til sit igen. But other than that, ganske lost!

Det praktiske

I spørgerunden, på Insta, svarede 28% af jer, at I allerede er gift. Det efterlader 72%, som måske, ligesom mig selv, godt kunne bruge lidt info på området? Hvad er det egentlig, vi drømmer om?

Tilbage til google og late night coffee. Fordi. Det viser sig, at ægteskabseventyret om charming, god sex (i den censurerede udgave var det vist noget med et kys (as if!)) og evigt lykkeleve, ikke er langt fra virkeligheden. Der er bare et par praktiske småting (om man vil) oven i hatten.

Formue, gæld og pension

Og måske ikke verdens mest sexede emner? Og så alligevel? Fordi hvordan vi spiller de her tre kort, formue, gæld og pension, har jo ret stor indflydelse på, hvordan vores livs seng bliver redt til. Har man prioriteret hørpuder og silketæpper at pynte med? Eller betaler man stadigvæk af på en god madras, og må undvære jazzen på toppen? Eller har man gang i en stor opsparing, og nøjes lige nu med IKEAs foldemadras? Og hvordan står man stillet, når to opredninger skal blive til én?

Kort fortalt: formuer (og øvrig værdi) deler man. Gæld fra før ægteskabet deler man ikke. Pension deler man i udgangspunktet heller ikke, men man kan, hvis man har lyst. Så laver man en ægtepagt om deling af pension (som så tæller som tillæg til ægteskabserklæringen)

Man smelter altså ikke nødvendigvis juridisk sammen til ét menneske, hvis I forstår? Den del har jeg nemlig tænkt meget over. Hvor meget frihed ryger der?

Når man vurdere, at det er nu: Ægteskabserklæring og prøvelsesattest

Første skridt på vejen til at blive gift (næstefter charming, frieri og ægte kærlighed selvfølgelig) er at klikke sig ind på borger.dk og udfylde en ægteskabserklæring. Herfra vurdere kommunen, om man opfylder ægteskabsbetingelserne. Det er vist mere en formalitets-ting, som mest har til formål at sikre lovgivningen overholdt.

Og vil man så giftes i kirke eller andre steder, som ikke er rådhuset, så får man tilsendt en prøvelsesattest. Og trods en halv-kriminel klang, prøvelsesattest, så synes jeg faktisk, at det er et ret smukt stykke lovpapir. Prøvelsesattesten er et pars bevis på, at man har ret til at gifte sig med hinanden. Der er da sådan lidt os mod resten af verden over det.

Hvad så herfra?

Der er stadigvæk en del, som skal have gennemlæsning igen. Men som nogle af jer måske tænker, så er den del måske også lidt sekundær? Kærligheden og samhørigheden først? Det er jo også den del, eventyrerne dyrker. “.. Og så spurgte charming, efter samtykkelovgivningens anvisninger, om et kys, hvorefter de sammen gik ind på borger og bestilte en ægteskabserklæring med tilhørende prøvelsesattest til kirkelig vielse”. Noget tørt måske.

Men mon ikke, at den del også bliver lidt fin, sådan at trykke Bestil? Sammen? Åh, jeg gad godt vide.

Farverig plastikring fra Toys’R’us

I næste ægteskabs-indlæg bliver det en smule mere følsomt. I skal høre om en farverig plastikring fra Toys’R’us. Og om, hvorfor jeg gerne vil giftes. Spoiler, det har lidt at gøre med, at Kæreste-Daniel er ret cute! Ha, ej (eller jo!), I skulle egentlig have det indlæg i dag, men en lidt mere informativ start føltes lidt mere rigtig?

God søndag til jer!<3

(Visited 48 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *